Lars apjának szavai

Lars Ulrich, a Metallica dobosának apja, és egyben a SKOM c. film egyik hőse, Torben kiállítást szervez rizspapírra készült művészi alkotásaiból.

Torben Ulrich nemrég nyilatkozott a Sport Illustrated c. magazinnak napjaival kapcsolatban, amiket a tenisz világában töltött, elmondta, hogy annak idején eljutott a U.S. Open negyedik köréig, a Wimbledon-i mérkőzés harmadik köréig és több mint 100 Davis Kupán vett részt Dánia színeit képviselve.

Ulrich ezen a héten lesz 76 éves. Amikor éppen nem Dániában van, (ahol ünnepelt személyiség) vagy utazgat, hogy elkapjon néhány Metallica koncertet („A Jazz-hez fűződő zenei hátteremmel elmondhatom, hogy jó fülem van az ütemhez, így általában meg is szoktam kritizálni azt.”), akkor Seattle belvárosában él, ahol kedvére vásárolhat halat a Pike Place Piacon és előkészítheti azt, miközben a Puget Sound feletti naplemente csodás látványát élvezheti. Annak ellenére, hogy még néha ütöget Larssal, aki maga is ifi bajnok volt tiniként, és igencsak kemény éveket töltött Nick Bellettieri Akadémiájában, Torben tenisz játéka már erősen csak a művészetben jelenik meg, mint festmény, amikhez atlétikai vagy zenei témájú esszéket társít.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.10.11
 


Metallica ásványok?


A Metallica-át könnyen fel lehet ismerni a dübörgő dobokról, a recsegő gitárhangzásról, és a hörgő vokálokról; de vajon mit jelent az üzleti életben? A Metallica Minerals Ltd. egy nyilvános cég, amelyik gyakorlatilag a világ minden pontján ásványi anyagok, és egyéb speciális elemek után kutat, vagyis fúr.

A vállalat legfrissebb adatai szerint 3-5 millió között van a bevétele és már 1997 óta erősen tartja magát a piacon. Akit érdekel az alábbi linken talál háttéranyagot és infókat a cégről.

 

Metallica Minerals Ltd Article

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.10.11
 

Mustaine: "James féltékeny rám!"

A MEGADETH frontembere Dave Mustaine a Kanada-i Chart Attack-nak nyilatkozott a Metallica filmben (SKOM) szereplő egyik jelenet kapcsán, amelyben a csapat dobosa Lars Ulrich ült le Mustaine-nel egy szemtől szembeni terápiás beszélgetésre.

„Mindenki azt mondja, hogy az a jelenet velem a legütősebb. Igen, mert én vagyok az egyetlen, aki szerint Lars egy tahó,” mondja Mustaine. „Bárki más félne tőle. Most pont úgy néz ki, mint egy ki**** Eminem imitátor. Aki csak látta a filmet de nem jött rá eddig most láthatja, hogy bárki aki megismerte eddig Lars-ot, az meg is utálta…Ha közelebbről nézzük a filmet, láthatjuk, hogy Lars mindenkit milyen tetű módon kezel. Nem csoda, hogy szükségük volt egy terápiára! Még a jogi képviselőjüknek is szüksége volt rá.”

„A Metallica évekig azt hangoztatta, hogy nem voltam fontos a számukra, hogy csak egy átmeneti gitáros voltam a bandában, és ezért soha semmit sem említettek velem kapcsolatban,” folytatta. „De most hirtelen olyan fontossá váltam, hogy elő kellett venniük a filmhez. Hazudtál-e akkor, vagy talán most hazudsz? Miért kell, hogy most a hülye filmben szerepeljek? Aztán amikor elmondtam, hogy nem akarom, hogy az a rész benne legyen – mondtam a rendezőnek is, hogy nem járulok hozzá – ők mégis felhasználták. Végül Lars a nyilvánosság előtt azt nyilatkozza, hogy nem érti miért vagyok olyan letört. Hát, talán mert meg sem hallgattak! Aztán amikor rájött, hogy mi az ábra, hogy tele van a faxom a baromságaival, akkor meg azzal jön, hogy „Awww, szeretném átölelni Davet. Teljesen oda vagyok tőle.” Mi a fene van vele?”

Mustaine azt is mondta, hogy a klasszikus Metallica dalok, mint a "Jump In The Fire" és a "The Four Horsemen" mind az ő dalai, sok másikkal egyetemben.

„Nem csak a dalok, mint a 'Kill 'Em All', vagy a 'Ride The Lightning', de még a 'Call Of Kthulu' címe vagy a 'Leper Messiah' bizonyos részei is tőlem vannak. Csak hallgassad meg a 'Leper Messiah' és a 'Ride The Lighting' című számokat a kettő ugyan arra az akkordfűzésre alapul. Ezt én találtam fel! Hogy a francba van, hogy ezért egy fityinget sem kapok?”

Mustaine-nek már válasza is van erre.

„James azért nem fizetett, mert féltékeny rám. Az egész frontman-séget tőlem lopta. A banda kezdetén, ő csak énekelt és az enyém volt minden gitár munka. Amikor befejezte az éneklést, ellépett a mikrofontól, és nekem kellett mindig beszélnem. Valami ilyesmit mondtam egyszer, Mi a hibás ezzel a képpel? Úgyis én fizetem ma a sörödet! Azt hiszem az egészben az a legkiábrándítóbb, hogy amikor megnézed az eddigi évek során elért eredményeiket, az emberek megpróbálnak láthatatlanná tenni engem. Az én karrierem sikeres volt, taroltam is, de igazán szép az lett volna, ha a Metallica rajongók tényleg tudnák, hogy mennyivel járultam hozzá a banda sikereihez, ahelyett, hogy azt hangoztatják, hogy semmivel sem.

„Nem akarok ujjal mutogatni senkire, de Ikarusz szárnyalása az egész, ha túl magasra jutsz, elolvadnak a szárnyaid.”, vonta le a következtetést Mustaine. „Úgy gondolom, hogy elég sokan vannak, akik örülnek, hogy végre vége fellépéseknek, hogy végre lezárhatják az egész cirkuszt. Nem kívánom ezt Jamesnek, egyáltalán. És tényleg nem izgat Kirk sem – ugyan ellopta a melómat, de legalább meghúztam az akkori nőjét, mielőtt ő a munkámat lenyúlta volna – na, ez milyen érzés Kirk? Azért hiányzik James, még akkor is, ha soha többet nem fogunk együtt dolgozni. Amikor csend van, akkor látni, hogy ki mitől fél igazán. Ha szerepelnem kellett a filmben, nyilvánvaló, hogy számítottam. Miért nem mondta az a filmben, hogy ’Hé, 20 éve egy fax voltam. Úgy tettem, mintha nem léteznél.’ Akkor megengedtem volna, hogy a filmbe bevegyék azt a részt, ami rólam szól.”

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.10.02
 


A Metallica az új albumon gondolkodik


James Hetfield a Launch Radio Networks-nek tett nyilatkozatában közölte, hogy a banda most már a következő projekten gondolkodik. Hetfield szerint a csapat a fellépések előtt a színfalak mögött szokott „melegíteni” az úgynevezett „jam room”-ban, és már új ötletekkel álltak elő.

„Tényleg izgatott vagyok a következő lemez miatt”, mondja ő „De az is nagyon felcsigáz, hogy néhány napig csak lógjak a levegőben mindenféle beosztás nélkül. A kreatív oldalát tekintve úgy gondolom, hogy a dolgok nagyon jól állnak. Nagyon jól érezzük magunkat. A jam room is jól megy, tele vagyunk ötletekkel. Csak úgy folyik belőlünk az új lemez anyaga. Nagyon szabad és nyitott a légkör.”

Hetfield még elmondta, arra számít a Metallica-val kapcsolatban, hogy November tájékán némi szabadságot tudnak megengedni maguknak, amikor a koncertkörút a végéhez ér, és aztán majd 2005 késő tavaszán, vagy a nyár derekán újra összeülnek és nekiállnak az új lemeznek.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.09.26
 


James által szignált óra a Nixon árverésen


A Nixon (
www.nixonnow.com) egy új limitált kollekcióval rukkolt elő, melyek között egyedi órák is szerepelnek. A különlegességük az, hogy ezek az óraszíjak híres emberek levetett bőrdzsekijéből, vagy gitár tartó bőrszíjából készültek, limitált példányszámmal, melynek bevételét 100%-ig a MAP (Musicians’ Assistance Program) részére ajánlottak fel.

James Hetfield a Metallica tagja is felajánlott egy dzsekit erre a célra, s most egyet a saját órái közül árverésre bocsátott. A dzsekiből csak 10 db óraszíj, és a hozzá tartozó óra (lásd képen) készült, s ezek közül a 9-es számú kerül árverésre, melyhez az itt látható James szignó is jár.

Az óra a Nixon limitált kollekciójának képezi a részét, a cég klasszikus, régi dzsekiket kezdett használni óraszíjak készítéséhez, melyeket Dél-California-i filléres boltokból szedtek össze. Azzal vált az ötlet személyesebbé, hogy a cég részére, színészek, zenészek és atléták ajánlottak fel régi bőrdzsekiket és gitár szíjakat, hogy azokat használják fel jótékony célokra. James órája a GTO stílust képviseli. Bővebb infót a fent említett web címen találhatsz.

Az árverés teljes bevétele szintén a MAP-hoz kerül majd, melyet arra fordítanak, hogy a zene ipar drog- és alkoholfüggőségben szenvedő tagjai számára elvonó kezeléséket tudjanak biztosítani anyagai hátterüket figyelmen kívül hagyva. A MAP szervezetről többet a
www.map2000.org
oldalon találhatsz.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.09.25
 


Cliff Burton a Maxim Magazinban

A Sajtó Szövetség jelentése szerint Cliff Burton (METALLICA), Randy Rhoads (OZZY OSBOURNE), John Bonham (LED ZEPPELIN) és Kurt Kobain (NIRVANA) szerepel azon zenészek között, akik felkerültek a Maxim Magazin „Halálukban is leg rocksztárosabb rock sztárok” című listájára.

Cobain öngyilkossága a 25-ik helyen landolt.

Érdekesség, hogy a hetedik helyen sorolt sztár nem is hunyt még el igazából Nikki Sixx - a MÖTLEY CRÜE bőgőse - azért került fel a listára, mert a klinikai halál állapotába került két percre heroin túladagolás következtében.

És, hogy ki landolt az első helyen? A Punk ikon G.G. Allin, aki a színpadon hunyt el.

Burton pedig azon a bizonyos szeptember 27-ei buszbalesetben vesztette életét 1986-ban, a turné során.

(Hétfőn lesz 18 éve! a szerk.)

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.09.24
 


James a Rolling Stone-ban

James is szerepel azon előadók között, akik részt vesznek a Rolling Stone magazinnal közös kiadványban, amit a rock & roll meghatározó arcait jeleníti meg. A "The Photographs" azon művészek előtt lerótt tisztelet, akik megfordulnak a lencse másik oldalán, különösképpen a Rolling Stone vezető fotósaié Annie Leibovitz-é és Mark Selinger-é. Alább olvasható Mark visszaemlékezése a James-ről készített fotók kapcsán.

”Csak annyit mondtam James-nek, hogy olyan démoni arcot vágjon, amilyet csak tud, mert össze kell hoznunk ezt a kis bulit.”, emlékszik vissza Mark Selinger, aki az idő ellen kellett, hogy dolgozzon, akkor is, amikor az 1993. Februárban lőtt képet is készítette a Metallica frontemberéről. (csatolva a cikkhez alul, a ford.) Azt megelőzően egy repülőn készített róla felvételeket, - amiről ő csak ennyit mondott, hogy leginkább egy veszélyes hulladéklerakóra emlékeztette - a Rolling Stone borítójára. Ez a kép, (lásd lent) ami a magazin lapjain futott, másnap reggel készült a floridai Saratosa város egyik hoteljének bankett termében, amit egyébként ugyancsak kibérelt egy helyi lány csapat egy fürdős buli miatt aznap délutánra.

Ez lett volna a második alkalom 18 hónapon belül, amikor Hetfield arca ott díszeleg a Rolling Stone borítóján. A Metallica köztudatba robbanása után (amit csak Black Albumként emlegetnek) 1991 augusztusában, Hetfield először állt fel a tagokkal egy címlapfotóhoz. De 1993 tavaszára a Metallica már vitathatatlanul a legnagyobb bandaként volt számon tartva a világon – a Black Album 6 milliós példányszámban fogyott, és a csapat teltházas koncerteket adott világszerte – és ekkor még a borító egyedül Hetfieldé volt.

„Ez volt az első fotózásom a fiúk nélkül” mondja Hetfield. „A címlapon lenni nagyon megnyerő dolog.” A fotóhoz tartozó interjúban David Fricke a Rolling Stone vezető szerkesztője úgy jellemezte Hetfield ábrázatát, mint Erik a Viking csorda-báró változata. „a titokzatos énekes-gitáros először nyilatkozott részletesen Cliff Burton haláláról, keresztény szellemű neveltetésével kapcsolatos haragjáról, és az igazságról azzal kapcsolatban, hogy a bulizós banda miért kapta az Alcohollica becenvet. „Már jó ideje annak, hogy a bandával ivászatot tartottunk.”, mondta Hetfield Fricke-nek, és a szarkazmust mellőzve hozzáfűzte, „Hát erről lemaradtál. Talán két vagy három napja volt ilyenünk.”

„Felállítottuk a világítást és egy kis gyerekkádat abban a bálteremben,” emlékszik vissza Selinger. „A jó hevary-metálos mindig benne van a buliban, és ő nagyon is készségesen ráncolta a homlokát.” S mivel nem volt elég embere és, hogy egy kicsit még tetézze is a helyzetet, Selinger összeszedett egy „édes kis 18 éves Metallica rajongót”, aki történetesen a szállodai medence környékén dolgozott, hogy locsolja Hetfield fejét. „Azzal jött, (Selinger) hogy van néhány jó ötlete arra, hogyan áztathatna el.” idézi fel Hetfield azt a napot. „De valamiért a víz nem tűnt elég hidegnek, így valami olajat kellett használniuk. Na, attól aztán igazán ördögien festettem!” Hetfield megtartott egy polaroidot a fotózásról, amit hét éven át őrzött a hűtőjére tűzve, amíg az teljesen ronggyá nem ment. „Hál’ Istennek, hogy létezik fényképezőgép, mert a memóriám csapnivaló,” mondja Ő. „Volt vagy néhányszáz frizuránk az évek során, így azért egyszerűbb felidézni, hogy egy adott eseményt mihez kössek. És hát, az a kép életem legklasszabb korszakát idézi.”

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.09.23
 


IMÁDKOZZ KICSIKÉM: A vonósnégyes tisztelgése a Metallica előtt

A Metallica dübörgő dobjai, szívet tépő gitárszólói és kőkemény vokálja bárkit megérint, aki elveszve érzi magát a modern társadalom rohanásában. Mindeközben a banda kísérteties dallamai, és epikus hangzása felidézi a középkori templomok hangulatát. Akárcsak az a csapat, akik a Vitamin Records égisze alatt adták ki a Say Your Prayers Little One: The String Quartet Tribute to Metallica című albumot, ami egybeforrasztja a régi és az új világokat. Hegedű és a brácsa hangzása veszi körül a Metallica fültépő dallamát, míg cselló zeng fel a basszusszólók alatt, megtűzdelve az összes klasszikust erővel és némi éllel.

Az olyan nagyokat feldolgozva, mint az “Unforgiven,” “Enter Sandman,” and “Fade to Black,” a Say Your Prayers Little One: The String Quartet Tribute to Metallica mesterien egyesíti a sötét középkort napjain kemény világával.

A lemezen szereplő dalok

1.Enter Sandman
2.Ride The Lightning
3.One
4.Master Of Puppets
5.Unforgiven
6.Wherever I MayRoam
7.Through The Never
8.AndJustice For All
9.Hero Of The Day
10.Fade To Black
11.Nothing Else Matters

Itt juthatsz hozzá:
http://www.thetributeto.com/metallicastring

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.09.06
 


Dupla DVD csomag

A Metallica egy dupla lemezes DVD csomaggal rukkol elő a SKOM dobozban. A lemezek tartalma a Középnyugat-Amerikai koncertkörút videofelvételeit tartalmazzák, amin a fiúk részt vettek. Az augusztus 20-án Milwaukee-ben tartott koncerten a Warner Bros forgatócsapata is részt vett. Ők vették fel az anyagot a DVD-hez. Az operatőr ugyan nem volt 100%-ig biztos abban, hogy a SKOM DVD-hez vagy egy sima lemezhez kell-e az anyag, csak azt tudta biztosra, hogy minden addigi és további Középnyugat-Amerikai koncerten felvételeket készítettek.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.09.06
 


Kerrang Metal


A Slipknot, a The Darkness, a H.I.M., a RHCP és a BLINK-182 előtt a Metallica verte a pálmát a Kerrang! Díjkiosztón, mint a Bolygó Legjobb Bandája a Scotsman.com szerint. Jelen volt az új csapat a Velvet Revolver is, ami a Guns n’ Roses és a Stone Temple Pilots korábbi tagjaiból állt össze. Ők letten a Legjobb Nemzetközi Újonc kategória nyertesei, míg a The Darkness a Legjobb Britt Banda címet vitte el.

A Kerrang! Díjkiosztó (helyszín a londoni augusztus 26-án tartották The Brewery) szervezői 14.200 üveg sörrel, 150 liter vodkával és 1.000 adag absinth-tal várták a vendégeket.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.09.06
 


A Metallica új haverja mesél


Milyen érzés a világegyetem legnagyobb metál bandájában új tagnak lenni? Hetfield megrögzött irányítási mániája vajon megfér-e majd Trujillo laza stílusával? Vajon a szókimondó és bíráló Metallifan-ek elfogadják-e az új tagot?

Trujillo választolt minden kérdésre, és felfedte a Metallica titkos, mélyen érző oldalát.


R: Mit hozol a Metallicába?


T: Mint előadó fizikailag és technikailag úgy játszom, ahogy jólesik. Természetesen, amikor a színpadon vagyok, mindent bele szoktam adni. Engem a zene éltet, ez pedig, a rajongókat. Minden tiszteletlenség nélkül állíthatom, hogy azért játszom, mert érzem a zenét, és nem azért, mert úgy gondolom, hogy a rajongókat kéne kielégítenem a játékommal a világ bármely pontján.


R: A Metallica rajongók nem arról híresek, hogy visszafognák a véleményüket. Milyen fogadtatásban részesítettek?


T: Tettem a média és a rajongók véleményére is. Azt mondtam magamnak, Robert maradok… 100%-ot teljesítek majd. A rajongók ezt elfogadták. Korábbi hírnevem segített ebben. A Suicidal Tendencies több mint 10 évig turnézott együtt a Metallicával és a legtöbb hard-core rajongó értékelte ezt. Hogyha csak úgy az utcáról estem volna be, sokkal nehezebb dolgom lett volna.


R: Elég régóta ismerted már a Metallicát kívülről. Mi volt a legnagyobb meglepetés a számodra, amikor csatlakoztál a bandához?


T: Tulajdonképpen az egész szervezés dolog, ami a fellépéseket megelőzi. Ez volt a legelső dolog, amivel szembesültem a többiek kapcsán, peresze leszámítva a közös szörfözéseket Kirk-kel… Meghívtak a stúdióba és így hallhattam a St. Anger lemezfelvételét a maga kezdeti állapotában. Talán az járt a fejemben, hogy a régi, visszafogott Metallica nem engedte volna ezt meg magának. Meghívtak a világukba úgy, hogy még csak közöm sem volt igazán hozzájuk akkoriban. Van egyfajta körítés, hogy milyenek ők valójában, tudja amolyan ködösítés a gonosz Metallicáról. Ezt egyáltalán nem tapasztaltam. Valójában először igencsak zavarban voltam emiatt.


R: Hogyan tudod összeegyeztetni a stílusodat James határozott elvárásaival?


T: Jól bevált kombinációval. Azt hiszem sokkal lazább már. Ha úgy gondolta, hogy valami nem egészen jó, talán a múltban sokkal agresszívebben reagált volna rá. Most, amikor játszunk, érzem, ha valami nem igazán megy. Ő rám néz, aztán a keverőpultra, majd ismét rám és valami ilyesmit mond: „Öhm, azt hiszem ez így jobb lenne…” De, amikor megkaptam az állást, azt mondtam magamnak, nem engedhetem meg, hogy hibázzak. Akkortájt fejezték be a St. Anger albumot, (amin még Bob Rock játszotta fel a bőgő részeket) aminek elég nagy hangja volt a médiákban. Ekkora teherrel a vállukon – plusz a család, meg minden – nem akartam őket még azzal is bosszantani, hogy mit hogy csinálok, szóval felkészültem belőlük zeneileg, már amennyire lehetett.


R: Mennyiben más a Metallica fellépéskor, mint a többi banda, amikben játszottál?


T: Tulajdonképpen fizikailag a Metallica a legmegterhelőbb számomra. A fellépések sokkal hosszabbak, mint amikhez hozzászoktam; a zene elég sokat kivesz belőlem, gyors és rengeteg mozgást igényel az erősítők meg minden körül. A dalok mennyisége is, a listák, amivel dolgoznak, hogy sosem játsszuk kétszer ugyanazt a felállást. Mindezt rakd össze a színpad repülőgép-anyahajónyi méreteivel, és egy hatalmas méretű taposómalmot kapsz. Ez elég riasztó egy új emberkének. Amikor felkértek, hogy legyek a csapat tagja, Lars ennyit mondott; „Olyanok vagyunk, mint a tehervonat. Mikor elindulunk, keményen és gyorsan haladunk, és sehol sem állunk meg.”


R: Válaszolj őszintén kérlek, mielőtt a Metallicához csatlakoztál volna, mennyire volt a csapat érzelmekben gazdag?


T: A metál zenén nőttem fel, de James Brown-on és a Parliamneten is. Felismerem, ha egy fickó érezni tud. James Hetfield nagyon is tud. Ez most komoly. A Lynyrd Skynyrd tükrében nézve például. Van benne valami igazán mélyen érző. Dobol is, így a ritmus gitárt is ezzel az érzékenységgel kezeli. Mindig azt hittem, hogy a Metallica nyitott és nagyon tud haladni az árral. Ez a Metallica titkos receptje, amivel - más bandákkal szemben - rendelkeznek. James ritmusérzéke és nyitottsága és érzékenysége képezte mindig is a banda lelkét.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.08.23
 


Lars önéletrajz egyenlőre Dániában

Dániában június 1-jén jelenik meg az első hivatalos önéletrajz Lars Ulrichról, mely közeli barátokkal és családtagokkal készített interjúkat is tartalmaz, részletezve Lars életét a Dániában töltött évektől egészen a „Madly in Anger” turnéig.


"Forkaelet med Frihed: Lars Ulrich - og hans band Metallica" (egyenes fordításban kb. ennyit tesz: "Szabadsággal fertőzve: Lars Ulrich – és bandája a Metallica") az első specifikus önéletrajz Lars Ulrichról.

A 320 oldalas könyv Lars Ulrich egyedi gyermekkorát és fiatalságát éppúgy feldolgozza, végigkövetve kőkemény heavy metal rajongóvá válását, ambiciózus tenisz játékosi karrierét mint később dobossá és egyben látnoki képességekkel megáldott háttérelméjévé fejlődését a Metallicában. Szintén leírja Lars és a csapat fejlődését a Metallica 23 éves története kapcsán, s még a jövőbe is betekintést enged, akárcsak Lars kreatív gondolatvilágába, aki filmkészítői ambícióiról is mesél.

Az önéletrajz több órás exkluzív riportokon alapul Larssal bevonva azokba a családját, barátait, kollégáit, az édesapját Torbent, unokatestvérét Stein Ulrich-ot, a Metallica korábbi producerét és barátját Flemming Rasmussent is. Részt vett ezeken az interjúkon még Lars heavy metal mentora, Ken Anthony, barátja és koppenhágai szóvivője Nils Staerk, régi dán zenész cimborái a Mercury Fate és az Artillery tagjai is. Továbbá Lars nagyon közeli színész barátja; Sean Penn, az 1984 óta az együttest menedzselő Peter Mensch, Joe Berlinger rendező és Geoff Barton újságíró, akit Lars még az angol Sounds magazin ideje óta istenít, s aki később főszerkesztője lett a Kerrang’ magazinnnak..

A könyvet a dániai Lindhardt és Ringhof kiadó dobja piacra június 1-jén csak és kizárólag Dániában, de a cég azon van, hogy lefordíttassa és kiadathassa a könyvet más országokban is.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.05.28
 


A Metallica ASCAP díja

2004. 05. 18-án éjjel csapat más zenésztársaival egyetemben részt vett a California állambeli Beverly Hills-ben tartott Pop Zenei Díjkiosztón.


A Metallica megkapta az ASCAP az előadói jogok szervezőjének Keratív Hang Díját. A díjat, - a szervezet 90 éves múltra visszatekintő történetében az első ilyet -, olyan ASCAP tagok kapják, akik kiemelkedő karrier célokat érnek el, egyenlő arányban használva ehhez a kreativitásukat, és lehetőségeiket abban a szerepben, amit egy előadó vállalhat a társadalmában.

A fiúkat Jerry Cantrell gitáros mutatta be a többnyire zenészekből, szövegírókból és egyéb zenei üzelet emberekből álló közönségnek, Bob Rock előszavaival kísérve.


Néhány jól megérdemelt pihenőnap után a banda Május 26-án tér vissza a rockzene üzleti világába, az első európai fellépéssel Koppenhágában

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.05.23
 


EXCLUSIVE INTERJÚ RON McGOVNEY-val

Az AllMetallica.com nemrégiben megjelentetett egy interjút Ron McGovney-val, aki a Metallica első bőgőse volt. Ron ezt azzal is megerősítette, hogy nemrégiben néhány metallica kegytárgyat értékesített az ebay-en (az említett helyen kívül sehol sem hozzáférhető tárgyak, plusz a ’83-ban használt basszer gitárja).

(Az interjút készítette Alex Bayer)

AllMet: Elmondanád, hogy mi volt a szereped a Metallica kezdetekor?

RM: Nem csak az első basszerja voltam a Metallicának, hanem a fő roadie-jük is. A banda a garázsomban alakult, és apám régi platós Ford-ján cipeltük a felszereléseket. Lars dobjához is én építettem az emelvényt a klubokban. Tulajdonképpen a kezdet kezdetén, a családom és én jelentettük az anyagi hátteret a banda számára.

AllMet: Milyen dalok megírásában, felvételében voltál benne, és hány fellépésen vettél részt?

RM: A ’Kill Em All’ összes dalát a garázsomban írtuk és mindet játszottuk is, amíg a csapatban voltam. Sőt még ’Diamond Head’-et is játszottunk; ’The Price, Suking My Love, Am I Evil’ és a ’Helpless’-t. De volt még a ’Blitzkrieg’-től a ’Blitzkrieg’, a ’Savage and Killing’-től a ’Let It Loose’, a ’Sweet Savage’-től pedig a ’Time’. Ezek mind megtalálhatóak a különböző felvételeken, de van egy kazim arról, amikor a fentieket gyakoroltuk. Erről nemsokára fel is teszek egy másolatot az eBay-re. Néhány dal létrehozásában is szerepem volt, de soha nem kaptam ezért semmit. Legalább 28 fellépésen voltam a csapattal az első évben. Nemrég egy listát kaptam egy fickótól az összes fellépésről, amin részt vettem, ezek közt volt olyan, amire már nem is nagyon emlékszem.

AllMet: Mi volt az akkori zenei háttered, és most milyen együtteseket hallgatsz szívesen?

RM: A gimiben UFO mániás voltam, és Michael Schenker volt számomra az Isten. Rossz, hogy nem bírta már a hajtást. De hallgattunk Maident, Priestet, Sabbathot és a többi. Tudod, mindent, ami headbang-es metál zene. Még most is felteszem néha őket. A legtöbb új banda hangzása is ezekhez hasonlít. Azt hiszem most olyan öreges a dumám. Mintha az apámat hallanám.

AllMet: Az utóbbi időben követted a Metallica fejlődését, hallgatod őket mostanában?

RM: A korábbiakhoz képest már nem igazán vagyok képben, ami a Metallica fejlődését illeti. Három gyerekem van, ők sok időmet lekötik. Az utolsó Metallica lemez, amit megvettem a ’Black Album’ volt. Azóta nem vettem egyet sem. Nem igaz, hogy még mindig lemeznek mondom… Úgy értem CD-ket. A francba, azt hiszem tényleg öregszem.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.05.18
 


MELBOURNE


'Melbourne' a neve annak az új gitárszólónak, amit Kirk játszik a Nothing Else Matters előtt, a mostani turnén. Kirk még januárban írta ezt a szólót, amikor a csapattal Melborunben voltak. Innen a szóló elnevezése is.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.05.14
 


ARABIAN MUSIC AWARD (Hogy mik vannak…)


A Metallica-t jelölték a Legjobb Nemzetközi Együttes kategóriában az első Arab Zenei Díjátadón, amit az Egyesült Arab Emirátus székhelyén Dubaiban tartanak május 15-én Szombaton. A kategóriában még jelöltek többek között; a Limp Bizkit, a Linking Park, a U2 és az Evanescence.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2004.05.14
 


SOME KIND OF MONSTER: WEBISODES

A SomeKindOfMonster.com ettől a héttől fogva minden héten egy-egy részlettel gazdagítja majd tartalmát az Észak-Amerikai (New York, San Fransisco) bemutató időpontjáig (Július 9-ig). Minden egyes webizód egy rövid összeállítás lesz a filmből, ízelítőként mi vár a nézőkre a teljes film bemutatásakor.

Az első részletet e hét Csütörtön 13-án délután kerül fel a SomeKindOfMonster.com weboldalra.

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.05.13
 


ROB, A TÉLAPÓ


A Cincinatti-ban tartott Metallica koncerten (május 1-jén) Robot alaposan helybenhagyták némi tejszínhabbal, pont az Am I Evil című szám gyors része előtt. Az ok, a Metallicával közös első fellépés évfordulója, amit a San Quentin Állami Fegyházban tartottak.

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.05.05
 


A Chicago nemzetközi dokumentumfilm fesztivál közönségdíját, a Metallica kapta a Some Kind of Monster című alkotásért


2004. árprilis 27-án a New Yorban megrendezett Chicago Nemzetközi Dokumentum Film Fesztiválon Joe Berlinger és Bruce Sinofsky dokumentumfilm rendezőket hangosan üdvözölték üdítő hatású alkotásukért (METALLICA: SOME KIND OF MONSTER), mely egyben elnyerte a megtisztelő közönség díjat is. A rendezőpáros először a legendás Mysles testvérpárral közös munka során találkozott, akik a szakma legnevesebb amerikai képviselői. A BROTHER’S KEEPER az első egész estés alkotásuk hozta meg számukra a közönség elismerését, számtalan jutalom és díj formájában. Ezt követte a PARADISE LOST című film, mely mostani témájukkal, a Metallica tagjaival hozta össze őket. Pályájuk kezdete óta kitartóan kutatják az amerikai kultúrát és annak érzékeny pontjait, hátterét.

A három éves forgatás alatt az általuk készített film lenyűgöző és mélyreható portrét nyújt minden idők legsikeresebb heavy-metal csapatáról, végigkövetve a tagok személyes, szakmai és egyéb nehézségeit, mialatt öt év óta első stúdióalbumukon dolgoztak.

Az ilyen típusú zenei dokumentumfilmek hagyományában, mint pl. a DON’T LOOK BACK vagy a GIMME SHELTER, a METALLICA: SOME KIND OF MONSTER című alkotás a rock-sztár beállás helyett, az őszinte önelemzést, és az intim szférába betekintést nyújtó ábrázolást helyezi előtérbe, a legendás csapat egyedi, és kreatív utazása során. Természetesen szolgál némi szörnyhöz méltó alakítással is.


A METALLICA: SOME KIND OF MONSTER bemutató előadása Januárban a Sundance Film Fesztiválon volt látható, teltházas előadás mellett. Ezen a nyáron, több helyen is veítésre kerül majd, melyről bővebb infókat a
www.somekindofmonster.com honlapon lehet megtalálni.


A II. Chicago Nemzetközi Dokumentum Film Fesztivál közel 100 programját több mint 14.000 néző élvezte. A Közönség Díjat a CIDF Közönség Bírái ítélték oda, melyhez 1.000 $-os pénzjutalom és az eredeti kézzel vésett emléktábla tartozik.

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.04.29
 


Európai turné frissített állomásai:

Május 26 Koppenhága, Dánia
Május 28 Helsinki, Finnország
Május 30 Götheborg, Svédország
Május 31 Chorzow, Lengyelország
Június 2 Glasgow, Skócia
Június 4 Lisszabon, Portugália
Június 6 Donington, Anglia
Június 8 Ludwigshafen, Németország
Június 10 Gelsenkirchen, Németország
Június 11 Wiener Neustadt, Ausztria
Június 13 München, Németország
Június 15 Belgrade, Szerbia
Június 16 Bremen, Németország
Június 18 Zurich, Svájc
Június 19 Zaragoza, Spanyolország
Június 21 Amsterdam, Hollandia
Június 23 Párizs, Franciaország
Június 25 Dublin, Írország
Június 27 Zagreb, Horvátország
Június 29 Padova, Olaszország
Július 1 Prága, Cseh Köztársaság
Július 2 Werchter, Belgium
Július 4 Reykjavik, Iceland

A SLIPKNOT nyitja a legtöbb show-t.

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.04.28
 


Metallicavault.com frissítés!


Az alábbiakról ad infot a metallicavault.Com :

„Hamarosan érkezik az új MetallicaVault.Com…Lars, James, Kirk és Robert” Remélhetőleg hamarosan frissíteni fogják a metallicavault.com oldalát, hogy néhány újabb fellépést is le lehessen tölteni.

Várhatóan az alábbiak kerülnek fel:

1986. május 5. Building Arena – Cape Girardeau, MO
1986. szeptember 21. Hammersmith Odeon – London, Anglia
1987. február 13. Frolundaborg – Göteborg, Svédország
1996. december 12. Great Western Forum – Los Angeles, Kalifornia

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.04.26
 


CALIFORNIA MUSIC AWARDS


Gratulálhatunk a fiúknak a számos nevezésekért, melyek közül csak néhány:

Kiemelkedő Hard Rock Album: "St. Anger"
Kiemelkedő gitáros: Kirk Hammett
Kiemelkedő dobos: Lars Ulrich

A díjátadást Oakland CA-ban rendezik, június 6-án, bár ez idő alatt a fiúk Európában turnéznak majd. Egyéb infók a díjátadással kapcsolatban elérhetőek a
www.californiamusicawards.com címen.

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.04.21
 


Metallica Top Video


A Nirvana, a Korn és a Metallica szerepel többek között azon a listán melyet a Kerrang! TV nézői állítottak össze minden idők legjobb rock videoit egy csokorba szedve.

A Nirvana „Smells Like Teen Spirit” című klippje lett a legnépszerűbb a listán, míg a Korn a második helyig jutott a „Freak On A Leash” –el, s őket követi a Metallica „One” című alkotása.

A Kerrang! a világon a legjobban eladott, hetente megjelenő, átfogó hard rock és Heavy Metal stílust képviselő magazin.

A Kerrang! TV nézőinek Top 5-ös listája:                                   

01. NIRVANA – Smells Like Teen Spirit
02. KORN – Freak On A Leash
03. METALLICA – One
04. GUNS N’ ROSES – November Rain
05. TENACIOUS D – Tribute

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.04.15
 


Lars Ulrich – Az ÉN Nirvana-m


„1991-ben Amerika szerte egyfajta változás állt be a rock zenében – eltávolodás az L.A-ben népszerű hosszúhajas bandáktól. Kurt Cobain-nél azt érezhetted, hogy az emberhez van közöd, nem pedig ahhoz, aminek megnyilvánult. – nem az image-hoz, és nem is egy kidolgozott képhez kötődtél. Úgy érezhetted, hogy közte és közted nem állnak falak, szívből jött a zene, és szívhez is szólt. Nagyon kevés ember képes erre.”

„Élőben sohasem tudtam vele találkozni, de a gitárosunk Kirk Hammett közeli barátságban állt vele. 1992-ben a Guns N’ Roses-szal turnéztunk közösen és szerettük volna, ha a Nirvana is csatlakozik. Kirk megkérdezte Kurt-tól, mi a véleménye a kérdésben, mire Ő azt válaszolta, hogy ugyan a Metallica-val a világban bárhol, bármikor hajlandó egy színpadra lépni és zenélni, de a Guns N’ Roses-szal már nem – nyilvánvalóan úgy érezhette, hogy Axl szöges ellentéte volt mindannak, amit Ő képviselt.”

„Ahogy már mondtam, sajnos sohasem találkoztam Kurt-tal élőben, és talán Ő az egyetlen ember a rock szakmában, akivel még sohasem találkoztam élőben – talán még Bon Scott ilyen. Milyen szomorú tény, hogy nem hallhatjuk már a negyedik Nirvana albumot. Olyan nagyszerű lett volna látni, hogyan fejlődhetett volna tovább a zenéjük.”

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.04.02
 


A Lostprophets is csatlakozik a turnéhoz


A Lostprophets hivatalos weblapja szerint a banda fogja kísérni a Metallica-t európai turnéjuk során, amik az alábbi időpontokban fognak zajlani. Szintén számíthatunk a Slipknot-ra a legtöbb koncerten is.


A Lostprophets 1997-ben állt össze egy baráti társaság révén, akik belefáradtak az alternatív hangzás egyhangúságába. Ők Anglia újdonsült, friss hangja, s elég ütősnek ígérkeznek.

Európai időpontok:

Május 26 - Koppenhága,
Dánia, Parken
Május 28 - Helsinki,
Finnország, Olympic Stadium
Május 30 - Gothenburg,
Svédország, Ullevi
Június 08 - Ludwigshafen,
Svédország, Sudweststadion
Június 10 - Gelsenkirchen,
Németország, Arena Auf Schalke
Június 11 - Wiener Neustadt,
Ausztria, Aerodrome 04 Festival
Június 13 - Munich,
Németország, Olympic Stadium
Június 16 - Bremen,
Németország, Weserstadion
Június 18 - Zurich,
Svájc, Letzegrund Stadium
Június 19 - Zaragoza,
Spanyolország, La Romareda Stadium
Június 23 - Paris,
Franciaország, Parc des Princes
Június 25 - Dublin,
Írország, RDS
Június 29 - Padova,
Olaszország, Stadio Del Plebiscito
Július 02 - Werchter,
Belgium, Werchter Festival

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.04.01
 


A Metallica kényelmesre veszi a ’Madly In Anger’ koncertkörutat


A Metallica számára némi előnnyel jár, hogy a trash metál egyeduralkodóivá nőtték ki magukat.

Több mint 20 évnyi véres ujjmunka, torokrepesztő hörgés, szétverős hangzás után az Öbölbéli banda mára saját beosztás szerint készít lemezeket, ahelyett, hogy mások írnák elő milyen zenét játszanak. Így a szívós metálosok közel nonstop turnéi, -melyek néha évekig elhúzódó utazásokat jelentettek- mára sokkal inkább széttagolódnak, a beiktatott szünetek miatt. A tagok így nem kényszerülnek hosszú távon távol maradni szeretteiktől.

Habár a jelenlegi Észak-amerikai és európai turné jócskán a Hálaadási ünnepekbe nyúlóan az úton tartja majd a csapatot, mégis James Hetfield (ének, gitár), Kirk Hammett (szólógitár), Robert Trujillo (bőgő) és Lars Ulrich (dobok) hozzáállása mára teljesen megváltozott.

„A mostani filozófiánk; ’Legyünk kényelmesek’. Sok pénzt dobáltunk ki az utat könnyítő kényelemre.”, mondta James Hetfield a múlt héten zajlott telefonos interjú során a Oregon-i Portlnadből, ahol a csapat aznap este fellépett.

„Hát például repülőt bérelni, ahelyett, hogy busszal mennénk. És, amikor éppen szabadnaposak vagyunk, hazamegyünk. Próbálunk nem távol maradni az otthonunktól egyhuzamban három hétnél tovább.”

„Ott és akkor turnézunk, ahol és amikor kedvünk tartja”, folytatta. A Metallica a Godsmack-kel közösen lép fel a „Madly In Anger with the World” turné során.

Erre a turnéra a csapat vegyes repertoárral készült, ahogy Hetfield mondta, néhány dalt a 2003-as „St. Anger” albumról, a többit a régebbiekből válogatták össze. A cél az volt, hogy túllépjék a „greatest hits” összeállítást, folytatta, és hogy a fellépések változatosak maradjanak.

„Nem akarunk úgy turnézni, hogy újnak adjuk el magunkat”, mondta Hetfield, „De nem is akarjuk folyton a „best of..” listát játszani.”


A banda a turnét arra is használja, hogy egy új vállalkozást próbáljon ki, amelynek során a rajongók a Metallica koncert élményét az otthonukban is élvezhetik. A Metallica hónap első felében lebbentette fel a fátylat a
www.LiveMetallica.com weboldalról, ahonnét a rajongók letölthetik, a „Madly In Anger” turné egyes koncertjeit 9.95$, illetve 12.95$-os összegek fejében, attól függően, hogy melyik formátumot választják.


S amíg talán ironikusnak tűnhet mindez a Metallica részéről, - akik felszólaltak a Napster, és más illegális internetes tárhelyek ellen – hogy az internetet használják zenéjük népszerűsítésére, Hetfield mégis úgy nyilatkozott, hogy mindezt a rajongókért teszik. Az oldal egyfajta visszaköszönése a „felvevős” időknek, amikor a koncertre járóknak megvolt a maguk helye, ahonnan felvehették az együttes fellépéseit.

„Volt egy amolyan „rögzíthető” szakaszunk, amit a régi ’Grateful Dead’ napjaiból vettünk át. Mára a technika odáig jutott, hogy erre már nincs szükség”, mondta Hetfield. „Szóval, nem kell hiányold a tömegnyomort sem, miközben elég magasra tartod a mikrofont.”

A Metallica meghódította a listákat (több mint 90 millió eladott albummal világszerte) több Grammy Díj-jat és más elismerést tudhat a magáénak, a pörgős koncerteken túl valamivel több mint két évtizeddel azután, hogy az első fellépésüket végig csinálták. És, hogy mi lehet elég ezek után? Természetesen a filmvilág kifosztása.

De ne képzeljük, hogy Hetfield és a többiek beállnak néhány modell és rock sztárrá avanzsált színész közé. Nem volt szükség forgatókönyvre sem a Metallica első filmjéhez, mivel a csapat dinamizmusa bőséges anyagot szolgáltatott egy ígéretes történethez.

Ami csak egy reklámfogásnak induló anyag volt a „St. Anger” albumhoz, az a „Metallica: Some Kind of Monster” filmmé lépett elő, egy nyers és leleplező 2 és ½ órás dokumentummá, amit Joe Berlinger és Bruce Sinofsky („Brother’s Keeper”, „Paradise Lost” alkotói) a hivatalosan felkért rendezőpáros követtek el. Az IFC Films kapta meg a az amerikai forgalmazási jogokat a „Metallica: Some Kind of Monster” vetítéséhez, amiről Hetfield azt nyilatkozta, hogy Júniusban kerül a mozikba.

A film a csapatot egy a karrierjük különösen zsúfolt időszakában vette filmre. A „St. Anger” felvételei alatt hagyta el Jason Newsted (korábbi bőgős) a bandát, Hetfield pedig rehabilitációs intézetbe vonult. Ami eredetileg egy album készítését volt hivatott dokumentálni, az az emberi kapcsolatok tanulmányává nőtte ki magát, ahogy Hetfield mondta.

„A kamera túloldala sokkal izgalmasabb lett, mint maga az album elkészítése. Benne voltunk a dologban, nem számított bármennyire zűrös volt is a helyzet, még ha akkoriban sokszor nem is esett jól a kamera jelenléte.”, tette hozzá Hetfield. „”Töviről hegyire, minden fel lett véve. A lélekbúvárkodás, a csapatszellem felfedezése, és a hétköznapi krízisek intenzív időszaka volt ez, amit teljes egészében összemosódott.”

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.03.29
 


„Justice for all: The truth about Metallica”


Mi jobb annál, mint egy kellemes meglepetés egy fárasztó nap végén? Egy csomag, amiben például egy könyv rejtőzik. „Justice for all: The truth about Metallica” /Az igazi Metallica a ford./ Vastag és nehéz, akár egy darab tégla, nem egy átlagos könyv. Összesen 366 oldal, de a maga nemében a legjobb munka.


Az életrajz célja, hogy felfedje és leleplezze a Metallica körül kerengő
mítoszokat. 75 ember véleménye alapján állította össze a tényeket azok szemén keresztül látva az eseményeket, akik maguk is részesei voltak azoknak, és Joel McIver, a szerző, nagyon jó munkát végzett e téren. Néhány kép illusztrálja a szöveget, beleértve olyan sosem látott felvételeket, amelyek a Svédországban történt busz baleset során készültek.

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.03.25
 


So What! /A Jó, a Rossz és a Csúf?/

Mióta az Amazon.com feltette az oldalukra, eljött az idő, hogy fellebbentsük a fátylat a rég várt ’So What!’ könyvről, amit Steffan eddig elzárva tartott, megszállottan szerkesztve hónapokon át. S ha már nagyra becsült szerkesztőnkről szóltunk, rövidesen többet is kapunk majd tőle, mivel éppen az Edmontonhoz tart. A könyv várhatóan Augusztusban kerül a polcokra.

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.03.24
 


A Metallica jövője a Record Label nélkül ?


Lars Ulrich korábbi nyilatkozata, amit a Launch Radio Networks-nek adott azzal kapcsolatban, hogy a csapat tervbe vette, hogy felülvizsgálja a lehetőségeit más lemez cégek ajánlatai kapcsán, amint teljesítették jelenlegi szerződésük rájuk eső részét az Elektra Records-nál. (a Metallicának már csak egy albumnyi kötelezettsége van)

„Hát, hamarosan lejár a szerződésünk (nevet) és gondolhatod, mit fogunk eztán tenni.” mondja Lars „Az a nagy abban, hogy egy olyan bandában van az ember, mint a miénk, hogy lepasszolhatjuk a lemezcégeket. Alapjában véve egy lemezcég úgy működik akár egy bank. Így, amikor nincs már szükséged a lemezcég banki részére, akkor akár magad is helyettesítheted azt. Csak úgy, hogy lássad hová juthatsz.”

A Metallica 1984 óta áll szerződésben az Elektra Records-sal. A csapat jelenleg a 2004-es Észak-Amerikai turnén szerepel, ami Októberig közepéig tart.

------------------------------------------------------------------------------------------

2004.03.24
 

korábbi hírek [>>]


Hungarian Metal Link Exchange
Hungarian Metal Link Exchange

Gyorslinkek

 

  
 
 
 
- Főoldal


Metallica Hungarica, 1999 - 2004